International- Meidendag gaat plaats vinden op  maandag 23 oktober in de herfstvakantie in de Philharmonie te Haarlem. Je kan nu al kaarten bestellen! a €25,- inclusief goodie bag. info@rebup.nl

www.internationale-meidendag.nl

Een platform voor jonge meiden van 12+

 

Internationale-Meidendag voor alle meiden!

Het is 2022, de 21e eeuw. Een tijd waar jonge meiden hun eigen leven mogen leiden en dezelfde kansen verdienen als de jongens. Zoals het kunnen ontwikkelen zonder drempels. Eigen talenten ontdekken en dromen waar kunnen maken. Niet gedwongen worden om te trouwen, maar een eigen keuze hierin kunnen maken. Vrijheid van spreken, vrijheid van meningsuiting. Vrijheid bij het kiezen van een opleiding, et cetera.

 

In deze verharde maatschappij hebben wij sterke jongens en meiden nodig. In dit geval richten wij ons op de vrouwen (jonge meiden), dit omdat er nog steeds sprake is van ongelijke kansen onder de vrouwen. Gelijkheid voor man en vrouw begint bij het accepteren van dezelfde rechten voor de jongens en meiden. Rebup zet zich niet alleen in voor Internationale Vrouwendag (8 maart), maar nu ook voor Internationale-meidendag (11 oktober). Een nieuw en preventief platform voor de jongere doelgroep van 12 t/m 17 jaar.

Belangrijk is nog steeds om jongens en meiden bewust te maken van gelijke rechten. Daarom willen wij hier in oktober aandacht aan besteden. Na jaren ons te hebben ingezet op Internationale Vrouwendag met een jeugd programmering, wordt het nu tijd om ons te focussen op de Internationale Meidendag. Jonge meiden hebben de behoefte om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over diverse onderwerpen, waar ze liever met elkaar over willen praten, zonder jongens erbij. Dat kan helaas niet op school. Dit heb ik zelf ook ervaren toen ik een aantal jaren voor de klas stond om les te geven. Het gaat hierbij om zowel autochtone als allochtone meiden.

Onze nieuwe site van Internationale Meidendag is te vinden op www.internationale-meidendag.nl. Een platform voor de jonge meiden. De organisatie van stichting Rebup wilt hier jaarlijks aandacht aan besteden in samenwerking met partners die dezelfde missie als ons delen en de jonge meiden die dit willen mee organiseren vanuit diverse organisaties.

Inmiddels zijn wij met de programmering gestart voor de Internationale Meidendag in 2023. Dit gaan wij vieren in de herfstvakantie, op maandag 23 oktober 2023 in de Philharmonie te Haarlem. Meiden van Rebup zijn nu druk bezig om de website gevuld te krijgen voor 8 maart 2023. Ze voelen zich gehoord en gezien door op deze manier al bezig te kunnen zijn aan iets dat jaarlijks moet terugkomen om uiteindelijk ons doel te bereiken. Het bespreekbaar maken van diverse meidendingen. Waar dan ook. Bij Rebup zijn ze al gestart met diverse workshops.

 • Ze hebben eerst de workshops gevolgd: “schrijven doe je zo”. Van een journaliste.
 • Vervolgens hebben ze de workshops gevolgd ”fotografie. Van een fotograaf.
 • Afsluitend hebben ze de workshops gevolgd interviewen op de radio. Roads radio.

Als de website gevuld is op 8 maart kunnen meiden natuurlijk nog altijd blijven aanhaken met vragen en ideeën. Maar de basis is dan uiteindelijk gelegd. Rond 8 maart komt onze Rebup jongerenkrant uit met op de voorkant het gezicht van de Internationale-Meidendag.

Deze hele krant gemaakt voor en door jongeren staat dan in het teken van de Internationale-Meidendag. Beschermvrouwe van de Internationale-Meidendag: Ziggy Klazes, journalist en raadslid namens Groen Links, zal dan de poster bekend maken voor de Internationale-Meidendag op 8 maart 2023 en het startsein geven voor de aftrap naar 11 oktober 2023. Locatie en tijd volgen nog.

 

Na 8 maart gaat iedereen(jongeren en partners uit het veld)  om de tafel om de invulling te bespreken op Internationale-Meidendag. 

Door met elkaar in gesprek te gaan wordt er zo een podium gecreëerd waar men gezien en gehoord wordt. Op deze manier kunnen maatschappelijke dilemma’s makkelijker op tafel worden gelegd. Het zou toch geweldig zijn als wij het samen voor elkaar krijgen dat jonge meiden weer in gesprek leren gaan met elkaar, door het organiseren van thema bijeenkomsten voor en door hen zelf.

Programma Internationale Meidendag 2023

 

 • Maandag 23 oktober 2023 van 12.00-17.00 uur
 • Rollerskate disco met een vrouwelijke dj in de foyer van de Philharmonie te Haarlem.
 • Op de eerste etage komen kraampjes te staan, met informatie en enkele gadgets dat voor pubers vanaf 13 jaar interessant kan zijn. Uiteindelijk willen wij natuurlijk dat de jongeren met een gevulde goodiebag en een glimlach vertrekken.
 • Informatiekraampjes: GGD-voorlichting,  PerMens: jongerenwerkers gaan in gesprek over Minima en schulden,  SportSuport : meidensport aanbiedingen en ideeën.
 • Kaarten met informatie over diverse onderwerpen worden gemaakt door de jongeren om op deze dag uit te delen met
 • o.a. info over seksuele voorlichting, vrouwelijke genitale verminking, Misbruik, tienermoeders, gezond eten, studiekeuze, eigen keuze maken, info voor minima,  Dit is een cultuuropdracht i.s.m diverse scholen. Op 8 maart komt hier meer info over.

 • De opening op maandag 23 oktober 2023 – Internationale-Meidendag zal verricht worden door: Wethouder Diana van Loenen. (werk &inkomen, Minima& schulden, zorg, welzijn en volksgezondheid en cultuur.
 • De entree alleen voor meisjes is:  €10,- per persoon inclusief gebruik van de garderobe, de rollerskates en een drink muntje. Mochten de meiden eigen rollerskates hebben dan mogen zij deze meenemen en gebruiken. Pubers met een

 • met Rebupkaart of Haarlem pas betalen €5,- bij entree.