Foto: links Lenna, rechts Sienna.

Journalistiek is vooral goed luisteren, want iedereen heeft een verhaal wat verteld mag worden!

Door Sienna Landsberg.

 

HAARLEM – Je ziet ze op televisie en je leest verhalen van ze in de krant. Journalisten komen overal. Maar wat is er zo leuk aan het beroep? Tijdens een workshop verhalen schrijven bij REBUP vroeg ik journaliste Lenna van den Haak, van Lol Media, waarom zij journalist is geworden.

Laten wij bij het begin beginnen, Lenna was in Indonesië  geboren in een kleine arme stad die heet Kampung Kelor op een eiland die heet Java. Haar afkomst is dus Indonesisch maar toen ze 6 maanden was werd ze geadopteerd door een Nederlands gezin en verhuisde naar Nederland. Lenna is nu 42 jaar oud en woont in Zandvoort aan het strand met haar zoon die 10 is en hij heet Benjamin Krom. Benjamin is volgens haar, een heel leuk spontaan kind, en hij doet haar veel aan haarzelf denken, dus zijn karakter lijkt veel op haar, maar zijn uiterlijk lijkt veel op zijn vader.

Lenna vond verhalen vertellen voor het eerst leuk toen ze 8 jaar oud was, maar haar Nederlands volgens haar was toen heel slecht. Toen ze 15 werd ze leerde over journalistiek en begon ze ervan te houden. Ze ging ook vrijwillig naar Radio Haarlem om nieuwe dingen te doen en leren over dat soort dingen. Daarna toen ze 17 werd ging ze naar de school voor journalistiek voor 4 jaar in Tilburg. Haar ouders vond dat best wel eng, want ze  was alleen en pas 17 jaar, en het was ver weg, dus wilden zij dat ze naar Utrecht ging. Dan kon ze nog heen en weer terug naar Haarlem reizen elke dag (ze woonde toen in Haarlem) maar ze kreeg de een kans in Tilburg te gaan studeren, en dat wou ze liever doen, dus deed ze dat. Alleen was dit 2 uur reizen  en dat was te lang om elke dag te gaan doen, dus ze ging daar van maandag tot vrijdag slapen. En Lenna was ook toen best wel verantwoordelijk en deed geen rare dingen en drugs enzo, dus uiteindelijk ging het goed.

 

Ze werd ook in Tilburg verliefd op een jongen en ze gingen samenwonen nadat ze haar studie afrondde, dat was in Den Haag waar ze kochten een kleine appartementje.

Lenna vindt journalistiek best wel leuk want ze heeft veel contact met mensen, en ze is ook heel nieuwsgierig, dus ze vindt het echt leuk om verhalen van mensen te horen en ook vertellen, en iedereen heft een verhaal volgens haar, ze is een sociale persoon, dus dat is ook een grote deel van haar leven.

“Lenna geeft workshops niet vaak, dus ik ben wel blij dat ze kon bij REBUP komen leren, want ik heb zeker veel geleerd van haar in een korte tijd. Dus op het moment geeft ze niet zo vaak workshops maar vanaf 1 november gaat ze ook bij ANP (algemeen Nederlands Persbureau) als freelancer werken, waar ze gaat wel workshops geven en andere leuke dingen zoals podcasts geven. Het gaat ook over heel Nederland en ze vindt dat wel leuk.

Volgens Lenna zijn er 2 soorten journalisten, journalisten die willen alleen hun waarheid vertellen, en journalisten die nemen tijd om te luisteren naar de verhalen van mensen (Lenna). Een tip van Lenna voor mensen die misschien ook journalist willen worden is “luister heel goed”.

Lenna wil eigenlijk veel meer dan alleen maar journalistiek doen, ze heeft nu al best wel veel andere bedrijven waar ze verschillende dingen doet, en ze heeft ook leuke hobbies zoals lezen, zingen, koken, drummen en eten.

Lenna is een ondernemer, dus als ze een kans ziet, pakt ze het met twee handen aan. Dus zoals je ziet doet Lenna meer dan alleen verhalen schrijven. Met journalistiek kun je alle kanten op, als je maar geïnteresseerd bent in mensen en openstaat voor hun verhaal.  Want iedereen heeft wel een verhaal te vertellen.