Stoere Susan

Foto links: Elisa (9jaar) naast minister Verdonk met Susan (9 jaar)

foto

midden: Susan nu 22 jaar  met haar moeder.

Foto: rechts: Susan  2016

 

SPARRENBOSSCHOOL VIERT EINDFEEST MET

BARAN EN SUZAN QADRISSI

BENNEBROEK. Het eindfeest op het schoolplein van de Sparrenbosschool werd afgelopen vrijdagavond extra feestelijk toen bleek dat Baran en Suzan Qadrisi, leerlingen die 2 maart als uitgeprocedeerde asielzoekers naar het AZC in Heemskerk moesten vertrekken, van de partij waren. Twee dagen eerder had minister Verdonk gebruik gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid en de Koerdische vluchtelingen alsnog een verblijfsvergunning toegekend. Dit op aandringen van beeldend kunstenaar Marijon van der Vegt , die zich het lot van de familie Qadrisi had aangetrokken, en net zo lang had doorgedramd tot zij de minister zelf te spreken had gekregen.

Nu de proefwerken en toetsen waar zoveel van afhangt achter de rug zijn, was ter ontlading van de opgekropte spanning een relaxte feestavond aan het eind van een drukke week uiteraard zeer welkom. Daarom had de Sparrenbosschool zich voor de gelegenheid vermomd als camping “de Spar” en de leerlingen en hun ouders uitgenodigd voor een grootse barbecue. En op die invitatie waren heel wat ouders en leerlingen vrijdagavond ingegaan. Zoals voorgeschreven in ieder – op deze camping toegestaan – tenue, van badjas met krulspelden tot smoking, liefst zo fout mogelijk. De leerkrachten gaven het voorbeeld en hadden zich voor de gelegenheid extra feestelijk uitgedost.

Op het schoolplein trof men naast de consumptiekramen waarin niet alleen bier, wijn en frisdrank maar ook patat, saté, Hotdogs en borrelplatoo’s  te krijgen waren, ook een aantal speelplaatsen waar de kinderen konden stokken vangen, doel schieten, pingpongballen vangen of flessen vissen. Op het grote podium trad als gewoonlijk Jos Zwart op, de koning van de foute trainingspakken, die met zijn Disco Flash muziek voor jong en oud ten gehore bracht. Bekende meezingers als “Hep je eeve for mei” en ander repertoire van Frans Bauer, werd uit volle borst ondersteund en waar er voldoende ruimte voor was, gingen de voetjes geregeld van de vloer. Later bij de Bingo en De levende Fruitautomaat werd Zwart met verve geassisteerd door Johnny en Anita, die de deelnemers verlekkerd maakten door alle boodschappen uit het winkelwagentje, dat er als hoofdprijs uit moest, voor hen uit te stallen. Ondertussen verorberde de campinggasten hun sateetjes, dronken een glaasje, voerden hun gesprekken en verheugden zich over het feit, dat het die avond -ondanks de windvlagen die de vlaggetjes regelmatig deden wapperen – in ieder geval droog bleef.

Goed Nieuws

Marijon van der Vegt vertelde hoe ze het met medewerking van burgemeester Koningsveld – den Ouden voor elkaar gekregen had een onderhoud met minister Verdonk te hebben. Samen met haar dochter en Suzan Qardisi, al sinds jaren twee dikke vriendinnen, die sinds maart vooral per brief contact hadden gehouden, was zij naar Den Haag geweest, waar de meisjes de minister een schilderij van Marijon hadden aangeboden en zij zelf de minister had kunnen vertellen hoe zwaar de klap bij de uitgewezen Koerdische familie was aangekomen. De Qardisi’s wonen al zo’n tien jaar in Nederland; sinds 1997 inBennebroek, waar Baran (10), Suzan (9) en Bahoz (7) tot 2 maart op de Sparrenbosschool zaten. De minister, die zich in dat gesprek niet “the iron lady” had getoond, die men doorgaans op de tv te zien krijgt, had zeer menselijk gereageerd en opdracht gegeven het dossier van de Qardisi’s nog eens nader te bekijken. Naar aanleiding daarvan had zij woensdag de familie alsnog in aanmerking laten komen voor een verblijfsvergunning. Of de Quadrisi’s  binnenkort  vanuit Heemskerk naar Bennebroek zullen terugkeren, blijft voorlopig nog een vraag.    

 

SCHILDERIJ “HARTEKREET” TEN BATE VAN DE FAMILIE QARDISI

BENNEBROEK – In de Openbare Bibliotheek kunnen de bezoekers sinds afgelopen zaterdag een bod uitbrengen op het schilderij “Hartekreet” uit de collectie Under Pressure beschikbaar gesteld door een plaatselijke kunstenares, die anoniem wil blijven. Ze heeft dit doek (Acryl op katoen) ter beschikking gesteld als extra ondersteuning van het hulpfonds voor de kinderen Qardisi, dat onlangs door de ouders, de docenten en de leerlingen van de Sparrenbosschool  werd aangelegd.

De Koerdische familie Quadrisi verblijft inmiddels al zo’n tien jaar in Nederland en woont sinds 1997 inde Wilhelminalaan. Als gevolg van de huidige uitzettingsmaatregelen moeten zij echter 2 maart  a.s. die woning verlaten om in het vertrekcentrum in Heemskerk te worden ondergebracht. Voor de drie oudste kinderen, Baran (10) , Suzan (9)  en Bahoz (7)  die alle drie op de Sparrenbosschool zitten en de peuter Maeshid (3), die naar Snuffie gaat,  komt dan een onverhoopt einde  aan hun verblijf in Bennebroek.

Afgelopen dinsdagavond werd op de Sparrenbosschool  een informatieavond gehouden, waarop plannen werden gepresenteerd  om via een hulpfonds een bijdrage te leveren aan de toekomst van de Qardisi-kinderen. In de raadscommissie van 12 februari werd door CDA en PVDA eveneens aangedrongen op een bijdrage van de gemeente aan dit fonds.

Ook de maakster van het schilderij “De Hartekreet” probeert er op deze manier een bijdrage aan te leveren. Zij hoopt op en grote opbrengst.

 

 

                                                                                                                                                                           Susan 22 jaar! (2016)