Dit schilderij “KANTJE BOORD”  bestaat uit diverse lagen beschilderden verhalen. De  kindertekeningen zijn op het schilderij geplakt  en nageschilderd voor het kinder-boek “schreeuwen is geen bal aan”.  Daarna zijn de kindertekeningen eraf gehaald.  De nageschilderde kindertekening links onder is gebleven.  (kind met hoepel) . Zo ontstonden er lege plekken. Dat werden zwarten schaduwen. Op deze zwarte plekken is met witte verf het kant geschilderd.  Een veilige plek voor kinderen, achter een gordijn van kant. Wel zien maar niets kunnen zeggen. De hond in het midden staat voor trouw., maar achter een stoel.  De stoel staat voor de uitdrukking:  “de poten onder iemands stoel wegzagen” (=iemands positie verzwakken)

De vlinder links boven staat voor de kinderziel.  Het kind met de hoepel, links onder staat voor kinderspel. Het blad goud staat voor morele waarde.

 

Techniek:  acryl op doek.

formaat: 1×1 m

KANTJEBOORD

Kinderen zijn net als kant.

Puur, fragiel, kwetsbaar, zuiver, kostbaar.

De trouwjurk met een witte sluier van kant, het baby wiegje met een hemeltje van wit kant, allemaal prachtig en puur. Kant behandel je met tederheid en voorzichtigheid. Daar ga je niet ruw mee om, maar met respect.

Maar ook heeft het iets misterieus. Want verscholen achter het kant kan je niet alles goed zien. Net als de bruid met een sluier, de bruidegom doet bij het altaar de sluiter omhoog en ziet dan zijn of haar geliefde. Dat is een mooi ritueel.

Maar niet zichtbaar mogen zijn is ernstig. Veel kinderen zitten klem thuis door huiselijk geweld, kindermishandeling. Zij worden niet gezien. De gordijnen gaan dicht. Als licht door de gordijnen kan schijnen hoop je niet op een nare schaduw. De zwarte schaduw van wanhoop achter het kwetsbare witte kant. Het ongeziene kind, niet veilig, niet gehoord, in afwachting op iemand met een geweten.