Haarlemse Helden

 


Rebup voor tegendraadse jongeren (krant de Haarlemmer)

Marion van der Vegt en dochter Elisa bestieren RebupArt in de Kruistochtstraat. Een veilige plek voor jongeren en kinderen om te schilderen, huiswerk te maken, te praten of een potje te poolen. 

“Rebup is ontstaan in de Leidsebuurt” vertelt Marion. “Daar was een groep tegendraadse pubers die veel overlast veroorzaakten. Iedereen klaagde, maar niemand deed hier iets aan.

Lastige pubers bestaan niet

Mensen vinden groepen jongeren eng. Toen ben ik Rebup (= puber achterstevoren) begonnen.  Ach, lastige pubers, volgens mij bestaan ze niet. Geef ze de ruimte, speel niet de baas, toon een beetje geduld en vertrouwen, luister naar ze en zorg dat je er bent. Dan zijn het prima jongeren.”

Veilige plek

“Rebup in de Leidsebuurt werkte zo goed, dat het niet onopgemerkt bleef. Woningcorporatie Ymere heeft mij benaderd om in de Slachthuisbuurt het project Rebup te kopiëren.  Daar heb ik niet lang over nagedacht. Ik heb ingestemd met de voorwaarde dat ik een pand van ze kreeg waar ik de jongeren een veilige plek kan bieden, en waar ze ook stage kunnen lopen. Dat pand heb ik gekregen. RebupArt is een galerie en op zolder is er een klein theatertje voor jonge kinderen.

Voldoening

Elisa, de dochter van Marion, is ook veel bij Rebup.  Haar studie toerisme heeft zij inmiddels afgerond. In september gaat zij doorstuderen. Maar door Rebup is zij erachter gekomen dat ze toch graag met jongeren werkt. Daarom zal zij aanwezig zijn op iedere zaterdag bij RebupArt, ook in de zomervakantie!

Schilderen

Marion: “Van sommige jongens die hier komen, weet ik dat ze drugs gebruiken of zelfs dealen. Ik schilder met ze. Dan zit een van de jongeren  aan tafel narcissen te schilderen. Laatst werd er van die jongen een schilderij verkocht. Trots dat hij was! Dan durf ik wel te vragen: ‘Wat geeft je nou meer voldoening?’.” 

Actie voeren

“Hier in de Kruistochtstraat wordt veel te hard gereden. Voor de deur, is een hond dood gereden. Ik voelde het broeien. Een groepje jongens wilde stenen gaan gooien. Dan probeer ik ze in te laten zien dat het meer zin heeft om ouderwets actie te voeren. We hebben rouwfoto’s geflyerd en zijn die dag langs de weg gaan staan met zwarte ballonnen in de hand! Samen met  politici. Het werkte; de jongeren kregen de aandacht.” 

Weer naar school

“Een van de jongens die zogenaamd niet wilde deugen bleek een uitstekende woordvoerder tijdens de verkeersactie. Als zo’n jongen gaat inzien, dat hij beter kan gaan doorstuderen dan is mijn doel bereikt.”

Rebup+

Marion zit vol verhalen en voorbeelden. Een van die verhalen is, de catwalk met psychiatrische patiënten van de RIBW. “Toen heeft Elisa op Facebook een blik van veertien meiden opengetrokken die allemaal meededen.” Of over de mevrouw die op woensdag pianoles geeft aan de kinderen en dat met zoveel overgave doet. Over de moeders die na twee jaar ook naar binnen komen en over Rebup+,  voor ouderen. “Die club wordt geleid door mijn moeder. Het zit kennelijk in de familie.” 

In Haarlem maken we de stad, samen met elkaar!