* Lisa de Visser, masterstudent Economic Geography en stagaire Liander.
Als afstudeerstudent leerde ik Rebup kennen. Als stagaire bij Liander liep ik mee met het energiebesparingsproject Watt voor Watt in Haarlem. Mijn afstudeeronderzoek ging over het thema ‘duurzame waardecreatie in de wijk’. Ik heb onderzocht wat we met dit theoretische begrip in de praktijk kunnen en welke rol energiemaatregelen hierin kunnen spelen. Hiervoor heb ik de Slachthuisbuurt als voorbeeld bekeken.

Duurzame waardecreatie is een manier van kijken en denken in de wijk, waarbij initiatieven een bepaalde ‘waarde’ opleveren voor de wijk. Denk bij energiebesparing bijvoorbeeld aan economische waarde: je houdt gewoon geld over in de portemonnee! Maar ook sociale waarde, want samen besparen en energie opwekken bindt mensen aan elkaar. Natuurlijk heeft het ook ecologische waarde: het is beter voor mens en milieu!
De belangrijkste gedachte van duurzame waardecreatie is dat het initiatief uit de bewoners zelf moet komen. Uiteindelijk ben je als bewoners zelf inwoner en gebruiker van je buurt en weet je dus zelf het beste wat er moet gebeuren!

Rebup is ook zo’n prachtig initiatief dat past binnen dit waarde-denken. De hele wijk profiteert van deze ontmoetingsplaatsen voor jongeren! Bijvoorbeeld doordat jongeren nu een plek hebben om te kunnen spelen, poolen, piano te spelen, hangen en chillen. Ook is het een plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen of gewoon gezellig kunnen kletsen met Marion of een van de andere vrijwilligers. Hierdoor is er minder overlast van hangjongeren op straat, wat voor (oudere) mensen soms een ergernis kan zijn. Het is ook fijn voor de ouders, die weten waar hun kinderen uithangen. Maar het is natuurlijk vooral leuk voor de kids zelf! De kinderen en jongeren hebben hun een eigen plek, die helemaal bedoeld is voor hen en is ingericht om elkaar te ontmoeten. Een plek waar een puber zichzelf mag zijn.

Ik heb Marion van der Vegt leren kennen als een hele bijzondere vrouw vol met ideeën en initiatieven. De kinderen kijken met respect naar haar op. Zij is een mooi voorbeeld van een ‘best person’ in de wijk: een persoon die de twee verschillende werelden van het systeem (regels en wetten, overheid) en het werkelijke leven (de werkelijke wereld, de burger) met elkaar weet te verbinden. Iemand die de spil van de wijk vormt en bijdraagt aan een leukere, veiligere en gewoon betere buurt!

Daarom steun ik Marion en beveel ik Rebup van harte aan!

Met vriendelijke groet,
Lisa de Visser 
Stagaire Energiebesparing |  Liander

 

* Ronald Berk, opleidingsadviseur-Kenniscentrum Handel.

Als opleidingsadviseur van Kenniscentrum Handel heb ik inmiddels een aantal jaar contact met Marion van der Vegt, één van de dragende krachten van dit mooie concept. Een concept, dat een zeer positieve invloed heeft op het contact tussen jongeren (maar ook ouderen) onderling en daardoor een zelfde positieve invloed heeft op de sfeer in de buurt. Het lijkt er sterk op, dat de “jeugd van tegenwoordig” zich op een goede manier laat zien. Rebup, met Marion in het bijzonder, speelt daar in mijn ogen een zeer grote rol in. Naast jongeren uit de buurt, kunnen bij Rebup ook leerlingen van het Nova College prima terecht voor een goede stageplaats. Ook ten opzichte van hen toont Marion haar enorme betrokkenheid bij jongens en meiden die extra ondersteuning nodig hebben. Ik vind het geweldig!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

LEUK INTERVIEW MET WETHOUDER: dr. Joyce Langenacker.